Historie šperků

Šperky jsou součástí naší lidské historie již tisíce let. V dobách před n.l. ale určovaly postavení a měly významnou roli v mnoha kulturách. Nejstarší důkazy o jejich výrobě lze připsat Denisovcům, kteří byli poddruhem archaických lidí a žili ještě před neandertálci. V době pravěku byly na výrobu šperků používány primitivní techniky. Nejčastějšími materiály na jejich výrobu byly kámen, dřevo, hlína nebo kosti. Často určovaly postavení, moc a přisuzovala se jim magická moc. A to jim zůstalo až do současnosti.

Egypťané věřili, že má stříbro léčivé schopnosti, a tak ho využívali pro výrobu talismanů a šperků. Dalšími materiály bylo i zlato a bronz. Důkazem skvělé šperkařské práce z tohoto období jsou pak ozdobená těla faraonů v hrobkách nalezená o tisíce let později. Řekové a Římané stříbrné šperky často doplňovali drahými kameny, které měli dle nich ochrannou a magickou moc. Indiáni šperky ze stříbra používali při duchovních obřadech. V období gotiky byly šperky především slyšet. Různé rolničky, zvonky a jiné ozdobné doplňky byly všívány do pásů, na rukávy či lemovaly výstřihy. Přepych a nádhera byly hlavními symboly baroka a stejně takové byly šperky z této doby pocházející. Bohatě zdobené a na pohled velmi poutavé. V rokoku začaly být populární soupravy náhrdelníku, náušnic a brože zdobené například motivy úponků vinné révy nebo hadího těla.

Dnes jsou stříbrné šperky převážně módním doplňkem. Šperky sloužící jako ozdoba patří k těm nejvýraznějším vizuálním doplňkům, které mnohdy i nepřehlédnutelně zdobí svého nositele. Šperky mají, ale i o mnoho hlubší význam. Nejsou jen ozdobou, jsou nástrojem víry v nadpřirozené síly či věci a jejich symbolika v sobě nese skryté poselství. Ať jsou šperky ze stříbra, zlata, chirurgické oceli nebo z platiny jejich symbolika je jasně daná a neměnná. A právě šperky, které v sobě nesou hlubokou symboliku, najdete na mém e-shopu. Zajisté si vyberete z pestré nabídky nádherných symbolických korálků, přívěsků, náramků a prstenů.

Historie šperků

STŘÍBRNÉ KORÁLKY

Historie šperků

STŘÍBRNÉ PŘÍVĚSKY

Historie šperků

STŘÍBRNÉ NÁRAMKY

Historie šperků

Proč zvolit značku Daniek?

  • Šperky jsou vyrobeny z kvalitního stříbra ryzosti 925/1000
  • Český rodinný eshop budovaný s láskou
  • Posíláme i na dobírku
  • Vrácení zdarma + dva roky záruka na všechny šperky