Lapač snů

Lapač snů je populární indiánský ochranný amulet. K pochopení jeho významu je nutné vědět, že Indiáni ctí přírodu a vesmírné cykly.  

 
HISTORIE SYMBOLU

K původu lapače snů se vážou tři legendy. 

První praví, že první lapač snů vytvořil kmen Siouxů, který věřil, že kruh lapače je jako síť života - dobré myšlenky nebo sny zůstanou v síti a zlé myšlenky a sny propadnou dírou uprostřed.  

Druhá legenda vypráví o starém indiánském šamanovi, který vystoupal na vysokou horu a měl vidění. Zjevil se mu Iktomi - učitel moudrosti v podobě pavouka. Pavouk vzal vrbovou obruč zdobenou peřím, koňskými vlasy, korálky a obětními dary a uprostřed tkal síť. Pověděl šamanovi o cyklu života - dětství, dospívání a stáří. O dobrých a zlých silách, které ovlivňují náš život. Když skončil, podal šamanovi upletenou síť, která byla dokonalým kruhem s dírou uprostřed. Měla pomoct jemu a jeho národu k dosažení vizí. 

Podle třetí legendy lapač snů vytvořila maminka z kmene Čipevajů, jejíž děťátko v noci plakalo. Šamanka jí poradila vyrobit talisman pro klidný spánek. Síť uvnitř kruhu zachytí špatné sny, dobré sny sklouznou po peříčkách k spícímu dítěti. Ty špatné ráno spálí slunce. Podle této legendy matka doprostřed lapače umístila kamínek, ten měl představovat duši jejího dítěte. Kmen Čipevajů vyrábí lapače dodnes a věší je nad kolébky miminek a novomanželů.  

Všechny tyto legendy se shodují v tom, že lapač snů sbírá pozitivní energii a ničí negativní. Lapač snů nemusíš umístit pouze nad postel, svou funkci bude plnit zavěšený kdekoliv v domě. Důležité je, aby na něj svítilo slunce. 

VÝZNAM LAPAČE SNŮ

Lapač snů se skládá ze čtyř částí.

Hlavní část lapače tvoří kruh, ten značí hranici světa a chrání vše, co je uvnitř. Je to tedy první překážka pro zlé sny, myšlenky či špatnou energii. Je tvořen z vrbových větviček, které mají podle Indiánů magickou moc. Uvnitř kruhu je napletená síť. Měla by mít hodně uzlíků a být hustá, aby zachytila co nejvíce snů a energie. Zlé sny v síti zabloudí, a nedostanou se tak ke kamínku. Ráno je spálí slunce. Dobré sny sklouznou po peříčkách ke spícímu. Uprostřed celého lapače je kamínek nebo korálek, který znázorňuje tebe. Tvou duši. Protože ty jsi střed svého vesmíru. 

Důležité je také to jaké barvy jsou na lapači použity. Například fialová barva umocňuje jeho magickou moc, růžová podpoří lásku ve tvých snech. 

Korálek se symbolem lapače snů na tvém náramku znamená, že jsi v souladu s přírodou, ochraňuje tě, sbírá pozitivní energii a ničí tu negativní. 

 

Naše šperky se symbolem Lapač snů

 

 

Články


Proč zvolit značku Daniek?

  • Šperky jsou vyrobeny z kvalitního stříbra ryzosti 925/1000
  • Český rodinný eshop budovaný s láskou
  • Posíláme i na dobírku
  • Vrácení zdarma + dva roky záruka na všechny šperky